Tüp Bebek
Altta yatan kısırlık nedeninin doğrudan düzeltilmesinin mümkün olmadığı infertil çiftlerde, gebelik elde etmek için kullanılan klinik ve laboratuvar tekniklerini tanımlar. Vücut dışında sperm hücresi ve yumurta hücresinin döllenerek embriyo elde edilmesi ve elde edilen embriyonun rahim içine transfer edilerek gebelik elde edilmesi işlemidir. Doğal yoldan gebe kalamayan çiftlerde kadının tüpleri tıkanmışsa, genetik hastalık araştırılması gerekiyorsa, ağır erkek faktörü varsa ya da tüp bebek öncesi uygulanan diğer tedavilere yanıt vermeyen hormonal düzensizlikler, yumurtlama bozuklukları, hafif erkek faktörü ve açıklanamayan kısırlık tedavileri mevcutsa tüp bebek yöntemlerini tercih ederiz.
Tüp bebek işlemi genel olarak, kadının adet döneminin 2. gününden itibaren yumurtalıklarının uyarılması ve daha sonra elde edilen yumurtalara mikroenjeksiyon(=ICSI=Intracytoplasmic sperm injection) yöntemi ile erkeğin spermi enjekte edilerek döllenmesi esasına dayanır.
Döllenme sonrası, elde edilen embriyoların büyümeleri özel laboratuvar koşullarında takip edilir ve embriyo(-lar) tercihen 5. Gün’e ulaştıklarında anne rahmine transfer edilirler. Ya da polikistik over sendromu, azalmış yumurtalık rezervi ve genetik inceleme(preimplantasyon genetik tanı) yapılması gerekliliği gibi durumlar varsa, elde edilen embriyoların hepsi dondurularak saklanır ve dondurulan embriyolar sonraki aylarda çözdürülüp transfer edilerek gebelik şansları artırılmış olur.
Tüp Bebek Aşamaları
Tüp bebek tedavi aşamaları 5 basamak şeklindedir. Tedavinin ilk aşaması hazırlık aşamasıdır. Hazırlık aşamasında, tüp bebeğe karar verip kliniğimize gelen çiftlerin bu tedaviye uygun olup olmadıklarını ya da hangi tedavinin verilmesi gerektiğini ayrıntılı bir muayene ve gerekli olan bazı testlerin yapılmasından sonra belirleriz. Bu aşama bittikten sonra, bir sonra ki aşama kadının yumurtalarının büyütülmesi aşamasıdır.
Doğal adet döngülerinde, genellikle kadınların her ay bir yumurtalıktan bir tane yumurta gelişmekle birlikte, çok nadiren iki yumurta da gelişebilir. Kadının yumurtalarının büyütülmesi tedavisindeki amacımız olabildiğince çok sayıda yumurta elde etmektir. Bu nedenle bazı hap ve iğne tedavilerini uygulayıp, yumurtalıkları uyararak çok sayıda yumurta elde edilir. Uygulanan iğneler genellikle günlük olarak uygulanmaktadır. Ortalama 10-12 gün civarında bir ilaç tedavisi dönemi olur. Fakat bazen ilaç tedavisi 1 hafta olabiliyorken, bazen de 2 haftaya kadar uzayabilmektedir. Bu ilaç tedavisi döneminde, folliküllerin (içinde 1’er yumurta olan sıvı dolu kesecikler) büyümesinin istediğimiz gibi sağlanıp sağlanmadığını ve sürecin iyi gidip gitmediğine tesbit etmek için 3/4 gün aralıklarla ultrasonografi takibi yaparız ve bazı kan tahlillerini isteriz.
Yumurta büyütülmesinden sonraki aşama yumurta toplama aşamasıdır. Bu süreçte, uygun şartları olan hastane ortamında, anestezi uygulanarak ve ultrason görüntüsü eşliğinde yeterli boyut ve olgunluğa ulaşan foliküllerin içerisine iğne ile girilerek yumurtalar toplanır. Yine yumurtanın toplandığı gün erkekten de sperm örneği alınır. Daha sonra ki aşama sperm ile yumurtanın döllenme işlemidir: Genellikle sperm yumurtanın içine enjekte edilerek (Mikroenjeksiyon yöntemi) döllenme sağlanır. Mikroenjeksiyondan sonra oluşan embriyoların gelişimi takibe alınır. Takip süreci yaklaşık 3 ila 5 gün arasındadır. Bu izleme döneminden sonra embriyo transfer dönemine geliriz.
Embriyo transfer döneminde elde ettiğimiz embriyo yada embriyolar, ultrason eşliğinde ve ince bir kanül aracı ile rahim içerisine yerleştirilir. Tedavi başarısını artırmak için genellikle 5.güne gelen kaliteli embriyonun rahim içine transferi tercih edilir Tedavinin başlangıcından embriyo transferine kadar geçen süre ortalama 3 hafta civarındadır. Embriyo transferinden sonra, embriyonun tutunup tutunmadığının izlenmesi sürecine gireriz. Bu süreçte, embriyo transferinden sonra 11-12 gün bekleriz ve sonra kanda gebelik testi (beta-hCG testi) yaparak gebelik olup olmadığını öğrenmiş oluruz.
Sayfamız Bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve Tedavi için doktorunuza başvurunuz.