Miyom Ameliyatı

Miyom Tedavisi 

Miyomlar,  gelişim sürecini tamamlamış  kadınların yaklaşık %30’unda görülen, genellikle iyi huylu tümör yapılarıdır. Rahimde bulunan düz kas yapılarının çoğalmasıyla meydana gelirler ve %1 oranında kötü huylu tümörlere dönüşürler. Fakat miyomların aşırı büyümesi, gebelik ve adet düzeni ile ilgili sorunlara sebep olabilirler. Bu sebeple kadın sağlığını olumsuz etkileyebilir. Aşırı büyük olan ya da konumu nedeniyle üreme sisteminde farklı sorunlara yol açan miyomların tedavisinde ise en başarılı yöntem cerrahidir. Laparoskopik ya da histeroskopik cerrahi ile yapılan miyom tedavilerinden sonra, hastalarımız kısa sürede günlük yaşamlarına dönebilir ve sağlıklı bir üreme sistemine sahip olabilirler .Miyomlar çoğu zaman belirti vermezler ve farklı miyom türleri, rahimde farklı işlev bozukluklarına neden olabilirler.

Miyom Kimlerde Görülür?

Miyomlar, üreme çağındaki tüm kadınlarda görülebilir. Bazen jinekolojik muayeneler sırasında en çok karşılaştığımız bulguların başında gelirler. Ancak bazı kadınlarda, miyom riskinin daha fazla olduğunu söyleyebiliriz, bunlar doğum yapmamış kadınlarda, aşırı kilosu ve obezitesi olan kadınlarda ve tekrarlayan düşüklerde miyom olma olasılığı daha da yüksektir.

Açık Miyom Ameliyatı Nasıl Yapılır

Açık miyom ameliyatı, hastanın batın bölgesinin yatay ya da dikey bir kesi ile açılması ile yapılır. Bu kesi açılarak rahme ve miyomlara ulaşılır. Miyomların çıkarılmasından sonra yara yerleri dikilerek ameliyat tamamlanır. Açık miyom ameliyatı genel anestezi altında yapılır. Böylece hasta bir şey hissetmez. Ameliyat yapılırken şu adımlar izlenir:

Hastaya genel anestezi uygulanır.

Hastanın batın bölgesine uygun büyüklükte ve konumda kesi yapılır.

Kesi açılır ve rahme ulaşılır.

Rahimdeki miyomlar temizlenir, gerekliyse dikişler atılır.

Son olarak kesi kapatılır ve ameliyat tamamlanır.

Kapalı Laparoskopik Miyom Ameliyatı 

Kapalı miyom ameliyatı laparoskop denen bir cihaz yardımıyla miyomların görüntülenip alınması işlemine verilen addır. Bu yöntemde göbek deliğine ya da göbek deliği çevresine estetik kaygı oluşturmayacak kadar küçük kesiler açılır. Delik sayesinde batın ve karın bölgesi şişirilir. Bu şişlik bölgenin daha iyi görüntülenmesi için yapılmaktadır. Karın veya batın bölgesine açılan kesi ile vajinaya ya da rahim duvarına ulaşılarak miyomlar çıkarılır. 

Sayfamız Bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve Tedavi için doktorunuza başvurunuz.

Sayfamız bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuza başvurunuz.

Yazıyı Paylaş
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp